top of page

Psikolojik Bilgiler
 

BEDEN DİSMORFİK BOZUKLUĞU

 

Beden Dismorfik Bozukluğu; bireyin görünümündeki hayali ya da önemsiz kusurlarla yoğun uğraşı ile giden bir bozukluktur. Bir bozukluk olduğunu düşünür ya da hafif bir biçimsizliği bile abartır.

 

 

BELİRTİLERİ

 

Bedensel kusur düşünceleri genelde yüz bölgesine odaklıdır. Kırışıklıklar, yara izleri, damarlar, solukluk, kırmızılıklar, şişlikler, yüzde asimetri algısı, tüyler en sık görülen yakınmalardır. Bazı organlarını biçimsiz, küçük ya da büyük algılarlar. Bu organlar göz, kulak, diş, çene, genital gibi oldukça geniş çeşitlilikte olabilir. Bireyler algıladıkları kusurdan utanç duyarlar. Kusur algılanan organlar zamanla değişkenlik gösterebilir.

 

Vücut kusurları ile uğraşma ve algılanan kusuru düzeltme, tekrar tekrar inceleme ve kaçınma davranışlarını içerir. Bu yüzden psikiyatriye geç başvururlar; öncelikle estetik cerrahlar ve cildiye uzmanlarına başvururlar ve hastalar biçimsiz bir görünüme bürünebilirler.  Erkeklerde sıklıkla kasları ile ilgili, ince ve çok zayıf kasları olduğu ile ilgili bir inanç olabilir.

 

 

YAYGINLIĞI

 

Yaygınlığı %0.1-2 civarındadır. Dermatoloji sağaltımı isteyenlerde %14.4 , kozmetik cerrahi başvurularında ise % 2-7 civarındadır.

 

 

NEDENLERİ

 

  • Biyolojik ( Nörobiyoloji- okb yelpazesi)

  • Psikolojik ( düşük benlik saygısı, erken çocukluk travmaları, depresyon, yeme bozuklukları, obezite )

  • Sosyal ( medyada ideal kadın- erkek tipi, kültür )

 

 

GİDİŞ

 

Düzelme ve alevlenme dönemleriyle kronik seyreder

 

 

TEDAVİ

 

  • İlaç ( SSRI)

  • Psikoterapi ( Bilişsel Davranışçı Terapi)

© 2014 by SGULER

bottom of page